Plant een boom en redt de wereld

Nov
di 21

Onder dit motto hebben de imkers Sape Kinderman en Dirk Jan Binnendijk en zijn dochter Nienke in de stromende regen op zaterdag 18 november jl. 100 amandelwilgen geplant in Polderpark Cronesteyn. 
De amandelwilg is een bijzondere wilg die in tegenstelling tot ander wilgensoorten bloeit in de periode juli-september. Juist in deze periode is er in Cronesteyn erg weinig dracht. Een welkome aanvulling voor vlinders, honingbijen en solitaire bijen, want deze wilg geeft veel stuifmeel en nectar. 
De amandelwilg is inheems in Nederland en komt vanouds voor in de grienden van Nederland (zie artikel grienden en wilgenbossen sterven langzaam uit van ecoloog Bert Maes verschenen in Tuin & Landschap nummer 6 1994). 
De amandelwilg (Salix triandra) vroeger ook “ tweebast” genoemd, lijkt op het eerste gezicht op de kraakwilg. De Latijnse naam triandra slaat op de drie meeldraden. De bast is onmiskenbaar door de afbladerende schors en zijn oranje kleur. De amandelwilg kan fraai uitgroeien tot een wild ogend bos. 
Van de geplante amandelwilgen zijn ruim 200 stekjes genomen, dus volgend jaar kunnen we deze plantdag herhalen. Wie een amandelwilg wil planten in zijn eigen omgeving kan zich melden bij Dirk Jan Binnendijk.

Naar het overzicht met al het nieuws