Honing in de supermarkt geen zuivere koffie

Feb
di 20

Op maandag 12 februari jl. stond in het programma Keuringsdienst van waarde van KRO/NCRV de zuiverheid van honing centraal. 
Het programma liet 15 verschillende potten honing uit diverse supermarkten testen op zuiverheid. De aanleiding was het grote prijsverschil tussen de diverse honingsoorten, variërend tussen de € 4,50 en € 20,00 per kg. 
De 15 potten werden getest op C4 suikers afkomstig van mais en suikerriet. Deze C4 test is een gecertificeerde test volgens EU normen. 
De uitslag van het gecertificeerde laboratorium in Nederland gaf aan dat in alle potten honing zuivere honing zat, waar geen C4 suikers aan was toegevoegd. 
Na verder speurwerk kwam het programma er achter dat Chinese wetenschappers suikersiroop hebben ontwikkeld met C3 suikers afkomstig van rijst en suikerbiet. 
Alleen een laboratorium in Neurenberg (Duitsland) heeft een methode ontwikkeld om C3 suikers aan te tonen in honing. Vervolgens heeft het programma de 15 potten opnieuw laten testen in Duitsland. De uitslag was schokkend, van de 15 potten bevatte 11 potten C3 suikersiroop. 
C3 suikersiroop is op internet vrij verkrijgbaar. Op basis van dit onderzoek mengen honing-fabrikanten volop C3 suikersiroop door hun honing, tot wel 40%. Vervolgens wordt deze honing goedkoop verkocht in de supermarkt. Volgens het programma importeert de EU jaarlijks 150.000 ton C3 suikersiroop uit China. De suikersiroop kost ongeveer € 0,50/kg. Mengen is dus lucratief. 
Het aanpassen van de EU norm waarbij gecertificeerde laboratoria honing op aanwezigheid van C3 suikers mogen testen kan nog wel drie jaar duren. 
Honing van de supermarkt is geen zuivere koffie. Koop daarom de honing bij de plaatselijke imker.

Naar het overzicht met al het nieuws